balra
Slide1

WágnerKert aranyhaltól a zsályáig, minden ami kert!

Slide2
Slide3
Slide4
Slide5
12345
Jobbra

Elérhetőség

Wágner Kert
Kertészeti Áruda
Dunaharaszti, Fő út 96.
Telefon: +36-30-658-9811

Nyári nyitvatartás:

H-P 9:00 - 17:00
Szo 9:00 - 13:00
Vas ZÁRVA


Wágner Kert

Egynyári és évelő virágok, díszfák, cserjék, sövények, sziklakerti és mediterrán növények, örökzöldek, gyümölcsfák, virágföldek, tápok, cserepek, kaspók, virágtartók. Szeretettel várjuk kertészetünkben!


Aranyhaltól a Zsályáig, minden ami KERT!

WÁGNER KERT Kertészeti Áruda

Újdonságok, akciók, hírek



Karácsonyfa újrahasznosítása


Elmúltak a karácsonyi ünnepek, vége a dőzsölésnek. És mi maradt belőle? A szép emlékeken kívül ételmaradék, összegyűrt csomagolópapírok, na és nem utolsósorban a karácsonyfa. 

A karácsonyfát vízkeresztkor, január hatodikán szedjük le. 

Kérdés, hogy újra hasznosíthatjuk-e a karácsonyfát? 

Vagy mi legyen a sorsa?

Újra hasznosíthatjuk-e a vágott karácsonyfát?

Igen! De nem úgy, hogy jövőre ismét felhasználjuk, kivéve, ha műfánk van. Másként.

Az első tennivaló, hogy megszabadítjuk a díszektől, izzófüzértől, szaloncukortól. Ez nem is könnyű feladat! Viszont ezeket nyugodtan eltehetjük jövő évi felhasználásra, ami szintén része az újra hasznosításnak.

Kerttulajdonosok figyelem!

A karácsonyfa igazi újra hasznosítása, ha madárbúvóhelyként, etetőként tudjuk használni. Ha csak annyit teszünk, hogy kitesszük a kertbe, rögzítjük valamihez, magunk is megfigyelhetjük, hogy alakul át a karácsonyfa. Hamarosan rászállnak a madarak, megbújnak ágai közt a mókusok. Díszítsük újra a fát madáreleséggel, faggyúgolyókkal, gyümölcs szeletekkel. Fűzzünk fel felkarikázott almát különféle magvakkal vagy szalonnakockákkal felváltva. És máris következhetnek a madarak megfigyelésével töltött vidám órák. A karácsonyfa bekerülhet nagyobb területű tóba, ahol élelmiszert és búvóhelyet szolgáltat a halaknak. Mások talajerózió ellen használják a fatörzseket a vízparton. A faaprítékot mulcsként hasznosíthatjuk. A fagyérzékeny növények köré is szórhatunk fenyőfa nyesedéket.


A tűleveleket sáros területeken szétszórhatjuk, hogy járhatóbbá tegyük azokat, vagy meszes területek mulcsozására használhatjuk. A fenyőtű vízmegtartó mulcsot ad, melegíti a talajt. Savanyú talajt kedvelő növényekhez használjuk, ilyenek a begónia, a hortenzia, a liliomfa, a japán kamélia, a rododendron.

A törzset tűzifának is használhatjuk. A kiszáradt fák égetésénél legyünk figyelemmel arra, hogy szuroktartalmuk miatt könnyen belobbannak. A fenyőfélék a gyantajáratai ugyanis tele vannak gyúlékony anyagokkal, amelyek robbanásszerűen meggyulladnak.

A fát komposztálhatjuk, de csak megfelelő aprítás után, hacsak nem akarunk évekig várni arra, hogy komposztálódjon. A tűlevelekkel keverjük össze, mert ezek összetömörödve ellenállnak a baktériumok bontó munkájának, és nehezen komposztálódnak. A fenyőtű savanyú kémhatása a komposztálódás során lecsökken. Vegyes komposztba 3-4 cm rétegben elterítsük. Azonban nagyobb mennyiségben savanyító hatású, ami meszezéssel vagy fahamu rászórással ellensúlyozható.

A karácsonyfákat a legtöbb nagyvárosban összegyűjtik, majd az illetékes kertészetek felaprítják, és talajtakaró forgácsként, mulcsként újrahasznosítják.

  |  2015-01-05